Meetup Zonnewarmtenet in Utrecht

Meetup Zonnewarmtenet in Utrecht

Zonnewarmtenet

Het concept van Ramplaankwartier in Haarlem: informatiebijeenkomst voor initiatieven in provincie Utrecht op 24 mei 2023


De warmtetransitie in Nederland is in volle gang. Gemeenten hebben de Transitie Visie Warmte uitgewerkt voor hun wijken, die nu vertaald wordt naar wijkuitvoeringsplannen. In de praktijk betekent dit dat er een flinke isolatieslag plaatsvindt door particuliere woningeigenaren en verhuurders. Vervolgens worden individuele of collectieve warmtevoorzieningen getroffen die de gasketel overbodig maken. Hiervoor zijn allerlei technische concepten mogelijk, met elk hun eigen voors en tegens.  

Een van de energetisch beste concepten is het zonnewarmtenet. In het Ramplaankwartier in Haarlem is het concept ontwikkeld, en zijn ze volop bezig met de uitvoering. Omdat het concept weinig nadelen kent en breed toepasbaar is, zijn Natuur en Milieufederatie Utrecht en Energie van Utrecht er van overtuigd dat dit ook in de provincie Utrecht in veel wijken uitgerold kan worden. 

We nodigen je daarom van harte uit voor deze meetup, georganiseerd door de NMU en EvU, waarin Eelco Fortuijn van het Zonnewarmtenet uit Haarlem de ins en outs van het concept uit de doeken doet. Vervolg
Voor geïnteresseerde initiatieven die een stap verder willen gaan, gaan we een programma opzetten in 5 tot 10 wijken, programma Zonnewarmte. Het wiel is in Haarlem uitgevonden, waardoor er gebruik kan worden gemaakt van alle kennis en tools die daar zijn ontwikkeld. Bij voldoende belangstelling en medewerking van gemeenten zal dit in september 2023 van start gaan.  

 Dit programma biedt begeleiding voor: 

  • Verkenning mogelijkheden zonnewarmtenet 
  • Kwartiermaker en ondersteuning voor de ontwikkeling van het zonnewarmtenet 
  • Onderlinge uitwisseling kennis en ervaring 

Deze meetup wordt aangeboden door Uthuis, om kennis en ervaringen uit te wisselen tussen energie initiatieven, in samenwerking met het servicepunt Energie, om energie initiatieven te ondersteunen om zich te ontwikkelen.  

Lees meer op de website Zonnewarmte – Op weg naar aardgasvrij 


Praktische informatie

Datum:  Woensdag 24 mei 2023
Tijd:       20.00 – 22.00 uur
Locatie: Seats2meet Utrecht, Moreelsepark 65, 3511EP, Utrecht

Geplaatst in

Laat een reactie achter