Amersfoorts Zonnepact getekend

Amersfoorts Zonnepact getekend

ondertekening_zonnepact Amersfoort

Eigenaren van bedrijfsdaken hebben niet altijd genoeg tijd en gelegenheid om zonnepanelen op hun dak te realiseren. In een Zonnepact gaan energiecoöperaties zon op bedrijfsdaken makkelijker maken. Inwoners profiteren hier ook van. Het Amersfoortse Zonnepact is op 25 maart ondertekend door alle deelnemers.

“Veel Amersfoortse ondernemers willen wel zonnepanelen, maar door drukte van de dagelijkse bedrijfsvoering komen ze er niet aan toe. Of ze willen geen zonnedak in eigen beheer hebben. Energiecoöperaties zijn juist op zoek zijn naar nieuwe grote daken”, zegt Jan Bijvank van energiecoöperatie Zon op Hoogland.

Het Zonnepact moet het voor eigenaren van bedrijfspanden makkelijker maken om zonnepanelen op hun dak te leggen. Ze kunnen hun dak of een deel ervan beschikbaar stellen aan een energiecoöperatie. Die regelt alles, van constructieonderzoek tot verzekering en aanleg. “Door netcongestie is het tegenwoordig niet vanzelfsprekend dat je een groot dak kunt volleggen met panelen. Daarom kijken we naar slimme toepassing van de opgewekte stroom.”

Zowel ondernemers als inwoners profiteren. Inwoners kunnen lid worden van de energiecoöperatie en zo meedelen in de opbrengst van de opwek van zonne-energie. Voor inwoners die zelf geen mogelijkheid hebben om zonnepanelen op hun woning te plaatsen kan dat extra interessant zijn.

In het Amersfoortse Zonnepact werkt gemeente Amersfoort met verschillende partijen samen om eigenaren van bedrijfsdaken te helpen bij de stappen die nodig zijn om coöperatief zonnepanelen te realiseren. Naast gemeente Amersfoort en energiecoöperatie Zon op Hoogland doen energiecoöperatie Frisia Zonnestroom, koepelorganisatie Energie van Utrecht en bedrijvenpark De Wieken mee. Ze worden gesteund door de Raad van Kerken Amersfoort.

Kijk voor meer informatie over het zonnepact op: Energiecoöperaties helpen bij ontwikkeling zon op grote daken | Gemeente Amersfoort

Geplaatst in