Energie van Utrecht eerste kennispartner nieuw coöperatief energieplatform

Energie van Utrecht eerste kennispartner nieuw coöperatief energieplatform

Energieplatform foto 29 meiwebsite

Projectbureau Energie van Utrecht heeft onlangs de intentie uitgesproken om als eerste gebruiker en kennispartner deel te nemen aan een nieuw coöperatief energieplatform, een initiatief van Energie Samen en Rabobank.

De Utrechtse energiecoöperaties staan voor de enorme uitdaging om het coöperatieve aandeel in de energietransitie te vergroten naar 50%. Dit vraagt menskracht, kennis en kapitaal. Uit onderzoek onder energiecoöperaties en haar adviseurs blijkt dat er grote behoefte is aan meer kennis over projectontwikkeling, financiering en participatie. Met het coöperatief energieplatform willen Energie Samen en Rabobank de energiecoöperaties hierin ondersteunen.

Energie van Utrecht is aangesloten als gebruiker en kennispartner.

Breed coöperatief netwerk

In de basis zal het platform bestaan uit drie componenten:

  1. persoonlijke ontwikkelpaden;
  2. toegang tot een breed coöperatief netwerk van (ervarings)deskundigen;
  3. een actueel dashboard over de voortgang van projecten.

Energiecoöperaties maken een profiel aan op het coöperatieve energieplatform en kunnen vervolgens per project een stappenplan aanmaken. Dit stappenplan biedt ze informatie op maat in combinatie met de juiste, door deskundigen gecheckte documentatie en contracten. Daarbij hebben coöperaties binnen het platform de mogelijkheid om contact te zoeken met andere deelnemers die al ervaring hebben met een bepaalde stap of contract.

Het coöperatieve netwerk is te bereiken via de stappenplannen, maar ook rechtstreeks. Voor zover mensen daar toestemming voor hebben gegeven, bevat het netwerk contactgegevens van bestuurders, vrijwilligers en projectleiders die actief zijn met de ontwikkeling  van coöperatieve projecten. Uiteraard kunnen coöperaties het netwerk doorzoeken per RES, regio of elk ander criterium naar keuze. De informatie van alle projecten wordt gecombineerd met data uit externe bronnen.

Samenwerkingsverband

In eerste instantie hebben Energie Samen, de Rabobank en Energie van Utrecht met elkaar de stap gezet om dit platform te ontwikkelen. De eerste twee als investeringspartners, Energie van Utrecht als gebruiker namens haar leden en als kennispartner. Het streven is dit samenwerkingsverband de komende maanden uit te bouwen met andere regionale en nationale partners om zo een breed gedragen coöperatieve omgeving te realiseren die een centrale rol kan vervullen in de projectmatige ontwikkeling van coöperatieve wind en zon.

Geplaatst in

Laat een reactie achter