Wie maakt jou baas van eigen energie?

Wie maakt jou baas van eigen energie?

zonneveld

ChristenUnie scoort in provincie Utrecht beste op plannen voor groene energie in handen van inwoners

De ChristenUnie krijgt een 10 voor haar plannen rondom groene energie en energiecoöperaties. GroenLinks (9,3) en D66 (8,7) volgen kort daarna. Dit blijkt uit een analyse van de provinciale verkiezingsprogramma’s door energiecoöperatie Rijne Energie, met 750 leden de grootste energiecoöperatie van de provincie Utrecht, daarin gesteund door Energie van Utrecht (de koepel van energiecoöperaties in de provincie Utrecht) en Kracht van Utrecht. Partijen konden in de categorieën ‘Klimaat- en hernieuwbare energiedoelen’, ‘Lokaal groene energie opwekken’ en ‘Duurzame energie in handen van inwoners’ tussen de nul en vijf punten scoren. Alleen de ChristenUnie wist het maximum van vijftien punten te behalen. BvNL, FvD, JA21 en PVV scoorden juist nul punten omdat zij geen (positieve) punten in hun programma benoemen in deze categorieën.


De top-3: ChristenUnie, GroenLinks en D66
Henriëtte Rikkoert, lijsttrekker van de ChristenUnie in provincie Utrecht: “Ik ben superblij dat we maximale punten halen in deze beoordeling. Vooral ook omdat het gaat over lokaal en coöperatief. Ik ben ervan overtuigd dat juist hier de sleutel naar een geslaagde energietransitie ligt. De afgelopen jaren hebben we hier voor gepleit en dat ook vastgelegd in beleid. Bijvoorbeeld met een amendement waarin we het lokaal eigendom scherper hebben vastgelegd. Doordat inwoners eigenaar zijn van de windmolens of zonnepanelen hebben ze zeggenschap en profiteren zij van de opbrengsten. De komende jaren wordt het echt tijd voor daden. Daar hebben we de kracht van de energiecoöperaties heel hard voor nodig!”

GroenLinks heeft een wat ambitieuzer klimaatdoel (60% minder CO2 in 2030) maar is wat minder concreet hoe ze dat wil bereiken dan de ChristenUnie. Opvallend punt bij GroenLinks is dat de partij energiecoöperaties wil helpen een breder publiek aan te spreken. D66, tot slot, is de enige partij die eist dat nieuwe woonwijken meer energie moeten opwekken dan ze gebruiken. Bij de categorie ‘coöperatieve energie’ scoort de partij echter slechts gemiddeld door alleen het Klimaatakkoord te herhalen (‘streven naar 50% lokaal eigendom bij nieuwe energieprojecten’).


Lees meer op de website van Rijne Energie.

Geplaatst in

Laat een reactie achter