Uit de bijeenkomst over het Ontwikkelfonds: ‘aan de slag’

Uit de bijeenkomst over het Ontwikkelfonds: ‘aan de slag’

eemland_zonnepanelenpark

Informatie en overleg van 7 december –

Ja, we wachten vol ongeduld op de start van het Ontwikkelfonds in Utrecht. En nee, we hoeven niet op onze handen te zitten. Daarover ging de bijeenkomst op uitnodiging van koepel Energie Samen en Projectbureau Energie van Utrecht op 7 december. Ruim 20 bestuurders van Utrechtse energiecoöperaties met grote zon- en windprojecten op stapel kwamen (online) bij elkaar. Voor informatie en overleg over hoe hun aanvragen voor te bereiden en over hoe het verder werkt. Hierbij de hoofdlijnen en de sheets (onderaan).

Echt vervelend dat het zo lang duurt, dat vinden we allemaal. Piet-Hein Speel, interim-directeur van Projectbureau van Utrecht, benoemde dat sentiment. Maar we kunnen aan de slag om de aanvragen voor te bereiden. Naast de informatie over de werkwijze van het Ontwikkelfonds werd tijdens de avond daarom ook een concept-intakeformulier geboden om de projectaanvragen voor te kunnen bereiden.

Op hoofdlijnen
De werkwijze werd doorgenomen. Het Ontwikkelfonds is een fonds voor energiecoöperaties die (extra) ‘durfkapitaal’ nodig hebben voor de ontwikkelfase van grote zon- en windprojecten. Hoe groot? Met een minimale totale project- investeringsbedrag inclusief bouw van een half miljoen. Voor welke ontwikkelfasen? Van bierviltje tot de ‘financial close’ voorafgaand aan start bouw. De lening wordt per fase aangevraagd. Op basis van no cure no pay. Dit risico wordt betaald uit een opslag op de terugbetaling van leningen voor projecten die wel doorgaan. Welke bedragen kunnen worden aangevraagd en welke terugbetaalopslag geldt? Dat verschilt voor wind en zon en per fase– zie de sheets. Er staat geen verdeling over zon en wind vast, die keuze is aan de coöperaties zelf. Terugbetaling van de lening gebeurt bij de financial close. Overigens, zo werd besproken, kan een coöperatie ook een campagne opzetten om van eigen leden te lenen onder soortgelijke condities.

De rollen
De rollen van verschillende spelers werden benoemd (zie ook het schema op een sheet). De energiecoöperatie doet de aanvraag en is leningontvanger. Projectbureau Energie van Utrecht levert in opdracht van de coöperatie professionele menskracht; deze projectontwikkelaar declareert bij het fonds. Energie Samen is fondsmanager, beoordeelt de projectaanvragen, verzorgt de leningen en betaalt de facturen. Het Nationaal Groenfonds heeft de juridische rol van fondsbeheerder. Een provinciaal coördinator, de (interim) directeur van het projectbureau, houdt een overzicht van aanvragen bij en evalueert de projecten.

Stapel klaar hebben
De opening van het Ontwikkelfonds wordt begin 2021 verwacht. Om dan snel de projectaanvragen te kunnen indienen, is een goede voorbereiding nodig. Daarvoor is een concept-intakeformulier opgesteld, gebaseerd op de nu bekende informatie over toetsing van de aanvragen (zie de sheets over de toetsing, bij 4.) “ Dan kunnen we zodra het luikje opengaat, de stapel naar binnen schuiven!”

Zie hier de sheets van de presentatie over de inrichting van het Ontwikkelfonds. En het concept-intakeformulier voor projectaanvragen (pdf). Vragen, opmerkingen of ideeën? Mail aan piet-hein@energievanutrecht.nl

Geplaatst in

Laat een reactie achter