Sterre Perquin : “Iedereen moet mee kunnen doen met de omslag naar duurzame energie.”

Sterre Perquin : “Iedereen moet mee kunnen doen met de omslag naar duurzame energie.”

Sterre Perquin website

Verduurzamen lukt niet als maar een deel van de mensen financieel en maatschappelijk mee kan doen, zegt Sterre Perquin, community manager van de CoP Inclusieve Energietransitie. “Samen met de energiecoöperaties in Utrecht zijn wij daarom druk bezig om van de energietransitie een proces te maken dat ons allemaal raakt.”

Sterre is sinds mei de manager van de Community of Practice (CoP) Inclusieve Energietransitie. Eerder volgde zij een bachelor Global Sustainability Sciences aan de Universiteit van Utrecht. Na een tussenjaar – waarin zij bestuurslid is geweest van de internationale studentenorganisatie AIESEC – is zij nu net begonnen met haar master Energy Science.

Ideale combinatie

Ook persoonlijk vindt de 22-jarige manager van de CoP het belangrijk dat de energietransitie voortvarend op gang komt. “Om deze planeet leefbaar te houden, moeten wij verduurzamen”, is haar overtuiging. “Door mensen hierbij te helpen, draagt de community bij aan het oplossen van een groot probleem. Niet duurzaam leven is een misstand die niet alleen het verlies aan natuur en klimaatverandering veroorzaakt, maar ook ongelijkheid en armoede met zich meebrengt.

Voor Sterre was het dan ook direct helder dat zij zou solliciteren op de vacature voor manager van de CoP bij Energie van Utrecht. “Het is voor mij de ideale combinatie. In mijn master leer ik op theoretisch en natuurkundig niveau hoe we de energietransitie mogelijk kunnen maken. Als manager van de CoP Inclusieve Energietransitie kan ik samen met de Utrechtse energiecoöperaties concreet dingen uitproberen. Zelfde onderwerp, maar een andere insteek. ”

CoP Inclusieve Energietransitie

De CoP Inclusieve Energietransitie is in mei gestart. Rond de vijftien Utrechtse energiecoöperaties zijn bij de community aangehaakt.

“Ik ben in mei begonnen de coöperaties te benaderen”, blikt Sterre terug. “De kernvraag van de Cop Inclusieve Energietransitie is natuurlijk hoe we mensen met een smalle beurs kunnen betrekken bij de omslag naar duurzame energie. Ik wilde graag weten wat de coöperaties zelf al hadden ondernomen en wat hun ideeën hierover zijn.”

Blijstroom

Nu voert de masterstudent – samen met projectleider van de CoP Inclusieve Energietransitie Piet Hein Speel – gesprekken in het hele land met initiatiefnemers van inclusieve duurzame projecten.

Sterre: “Zo zijn wij nu in contact met een initiatief in Rotterdam, een samenwerking tussen Blijstroom en Aktiegroep het Oude Westen. Zij hebben vorig jaar een zon-op-dakproject gerealiseerd met een financiële constructie die ook voor mensen met minder geld haalbaar en interessant is. Door kennis bij anderen te vergaren, voorkomen we dat wij in Utrecht opnieuw het wiel uitvinden.”

Energiewerkplaats

Een van de doelen van de CoP is om alle kennis te bundelen in kennisdocumenten. Hiervoor is de Energiewerkplaats – een online platform, waarop alle coöperaties die meedoen in de community zijn aangesloten – in gebruik.

 “Verslagen en updates van onze gesprekken, kennisdocumenten en algemene informatie kunnen de coöperaties binnen de CoP op de Energiewerkplaats vinden”, licht Sterre toe. “Ook kunnen zij zelf documenten aan mij sturen die ik dan op het platform zet en zo hun kennis delen met andere lokale energie-initiatieven.”

Het idee is dat aan het eind van de looptijd van deze CoP de kennisbank goed gevuld is en het coöperaties de mogelijkheid biedt om zelf aan de slag te gaan met een inclusieve energietransitie. “Alle informatie blijft zeker beschikbaar. De energiewerkplaats staat nu ook voor alle coöperaties binnen Energie van Utrecht open”, verzekert Sterre. “Iedereen met een internetverbinding heeft er toegang toe.”

Workshops

Voor de zomer zijn er twee online bijeenkomsten geweest met de deelnemende energiecoöperaties. Sterre hoopt in het najaar de leden weer fysiek bij de inclusieve energietransitie te betrekken. “Afhankelijk van de vragen die bij de energiecoöperaties leven, gaan wij workshops organiseren waarin wij kennis uitwisselen en ervaringen delen.”

In de workshops wil de CoP technische kennis delen – in ieder geval over de opbouw en voorwaarden van financiële constructies die het mogelijk maken dat iedereen meedoet – maar ook handreikingen geven om doelgroep te bereiken.

Sterre: “Mensen die minder geld op de bank hebben staan, zijn eerder geïnteresseerd in het halen van het einde van de maand dan in het einde van de wereld. Het is misschien een cliché, maar het blijft belangrijk dat energiecoöperaties weten en begrijpen wat deze doelgroep beweegt en bezighoudt. Als coöperaties aan het eind van het jaar voldoende kennis hebben om zelf aan de slag te gaan met het betrekken van alle bewoners bij de energietransitie, is wat mij betreft ons eerste doel bereikt.”

Geplaatst in

3 reacties

  1. Piet-Hein op 14 september 2021 om 15:48

    Mooi verhaal Sterre! Fijn om met jou samen te werken!

  2. Jan Snelders op 18 september 2021 om 15:33

    Super belangrijk deze CoP en erg nodig!

  3. […] Sterre Perquin : “Iedereen moet mee kunnen doen met de omslag naar duurzame energie.” […]

Laat een reactie achter