Klimaatfietstocht op zaterdag 12 maart

Klimaatfietstocht op zaterdag 12 maart

Klimaatfietstocht 12 maart


Tips krijgen om energie te besparen in Zeist? Horen wat het betekent om lid te zijn van een energiecoöperatie in De Bilt of in Wijk bij Duurstede? Zien hoe een waterstoftankstation in Nieuwegein werkt of het duurzame parkeerterrein bij Triodos Bank in Driebergen bekijken? En intussen lekker fietsen? Dat kan op zaterdag 12 maart.

Cycling4Climate en provincie Utrecht organiseren een Klimaatfietstocht. Deze tocht maakt deel uit van een serie, waarbij elke maand in één van onze 12 provincies een Klimaatfietstocht wordt gehouden. Doel is om de urgentie van de Klimaatopgave op een sportieve manier onder de aandacht te brengen en de deelnemers te inspireren zelf (nog) duurzamer te worden, door langs een aantal mooie duurzaamheidsprojecten in de provincie te fietsen.

Inwoners, fietsliefhebbers, volksvertegenwoordigers, bestuurders: iedereen is welkom. Bij de projecten staan vrijwilligers die er iets over zullen vertellen en vragen zullen beantwoorden. Gedeputeerden Huib van Essen (Energie) en Arne Schaddelee (Duurzame Mobiliteit) fietsen ook mee.

Ontmoet volksvertegenwoordigers, duurzame doeners, sportievelingen met een passie voor fietsen en het klimaat!

Je kunt kiezen uit een tocht van zo’n 40 km of 85 km. Beide afstanden voeren langs fraaie landschappen én inspirerende projecten. Starten kan op meerdere locaties om 9.45 uur. Mocht je de lange tocht willen rijden en met je fiets op de auto naar de startplaats willen komen, dan adviseren we je om bij Triodos Bank in Driebergen te starten. Daar kun je je auto gratis kwijt.
Meer informatie en inschrijven: https://cycling4climate.nl/12-provincies/

De route van 85 km voert langs:

  • Driebergen: Triodos Bank waar 3300 m2 zonnepanelen op het parkeerterrein het gebouw van energie voorzien. Daarnaast staan er 120 bi-directionele laadpalen.
  • Leersum, waar een valwind in juni 2021 enorme schade aan natuurgebieden en dorp heeft veroorzaakt. Staatsbosbeheer zal hier iets vertellen over de valwind en hoe het bos hersteld wordt.
  • Wijk bij Duurstede, waar de energiecoöperatie het dak van de oude steenfabriek gebruikt voor duurzame opwek. En we gaan langs de energiewinkel voor tips om energie te besparen.
  • Houten: de Ecowijk
  • Nieuwegein: het eerste publiek toegankelijke waterstofstation in de provincie, waar ondernemer Jos Scholman iets zal vertellen over zijn ervaringen met en motivatie voor waterstof; zijn wagenpark rijdt op waterstof.

De route van 40 km voert langs:

  • Zonneveld in De Bilt, waar leden van de Energiecoöperatie over hun ervaringen vertellen
  • Energiecentrum Zeist, waar deelnemers tips kunnen krijgen over verduurzamen van de eigen woning
  • Triodos Bank (zie boven)
  • Werkhoven, het project Groen aan de Buurt, waar inwoners met elkaar het schoolplein klimaatadaptief hebben gemaakt en de randen van het dorp hebben vergroend.
Geplaatst in

Laat een reactie achter