Cilou Bertin: “Energie Samen levert de tools die energiecoöperaties naar eigen inzicht kunnen gebruiken.”
Cilou Bertin werkt bij Energie Samen als coördinator projectontwikkeling en fondsen, zoals zij zelf haar functie omschrijft. Zij is één van de drijvende krachten achter het Ontwikkelfonds dat sinds juli in de lucht is en het pas opgerichte Realisatiefonds voor kleinere projecten. Een gesprek met een gedreven coördinator die duurzaamheid thuis in praktijk brengt met een ecologische verbouwing.
“Het is belangrijk dat de lokale energiecoöperaties de juiste tools krijgen aangereikt die zij nodig hebben om zelf projecten te realiseren”, benadrukt Cilou om daaraan toe te voegen dat de rol van Energie Samen is veranderd. “In het begin van de Energietransitie zagen wij het landelijk als onze taak om mensen te koppelen voor de duurzame zaak. Nu zijn die structuren, onder andere door de komst van projectenbureaus als Energie van Utrecht, op lokaal niveau veel hechter dan voorheen. Onze meerwaarde zit vooral in het wegnemen van obstakels die realisering van projecten in de weg staan.”
Ontwikkelfonds
Zo is het Ontwikkelfonds een belangrijke oplossing om het 50%-particuliereigendom dat in het klimaatakkoord is afgesproken mogelijk te maken. Dit fonds is bedoeld voor grootschalige wind- en zonprojecten met investeringskosten van een half miljoen of meer. “Wij zagen dat energiecoöperaties de aanloop- en ontwikkelkosten voor deze projecten niet konden voorschieten. Het gaat om een risicovol bedrag, want als het project niet doorgaat, ben je het ook kwijt”, legt Cilou uit. “Dankzij het Ontwikkelfonds kunnen zij nu wel participeren.”
Energiecoöperaties die aan de voorwaarden voldoen, krijgen uit het fonds een lening. Als het project niet slaagt, wordt de lening kwijtgescholden. Gaat het project wel door en levert het op een gegeven moment stroom en dus geld op? Dan betaalt de coöperatie de lening met een risico-opslag terug.
Het Ontwikkelfonds is een belangrijke oplossing om het 50%-particuliereigendom dat in het klimaatakkoord is afgesproken mogelijk te maken.
Het fonds voldoet aan een behoefte, stelt Cilou, want hoewel de aantallen nu enigszins stagneren, zijn er sinds de oprichting in juli dertig aanvragen ingediend uit de vier provincies die zich hebben aangesloten bij het fonds. “Van die aanvragen komen er twaalf uit Utrecht, dus jullie doen het goed!”, klinkt het lachend.
Realisatiefonds
Zeker zo trots is Cilou op de totstandkoming van het Realisatiefonds dat in november het levenslicht zag. Dit fonds is bedoeld voor zon-op-dakprojecten tot een miljoen euro die in aanmerking komen voor de SCE-regeling, is haar uitleg. “Wij merkten dat het lastig was voor lokale energiecoöperaties om vreemd vermogen te vinden om hun project na de ontwikkelfase te financieren. Banken zijn vaak pas vanaf vijf miljoen euro bereid om er tijd en moeite in te steken.”
“Het Realisatiefonds is vooral handig voor energiecoöperaties waarvan de gemeente geen duurzame leningen aanbiedt”
Cilou is dan ook erg blij dat Energie Samen drie banken, de ASN Bank, Triodos Bank en de Rabobank, bereid heeft gevonden om juist voor deze projecten een fonds op te richten dat wordt beheerd door de SVN. “Een voorwaarde van de banken is wel dat de documenten voor de leningaanvraag eenduidig zijn”, licht ze toe. “Energie Samen controleert daarom alle documenten die de energiecoöperaties aanleveren. Pas als die kloppen, gaan ze door naar het SVN en ontvangen de indieners een offerte.” Het realisatiefonds is vooral handig voor energiecoöperaties, waarvan de gemeente geen duurzame leningen aanbiedt, stelt Cilou. “Als dat wel het geval is, raad ik altijd aan om te gaan shoppen en meerdere offertes op te vragen. Binnen het Realisatiefonds zijn de voorwaarden voor iedereen gelijk. Het rentepercentage staat nu -afhankelijk van de hoogte van de lening – uit mijn hoofd op 2,5 of 2,75%.”
“Ik roep iedereen op die bezig is met een zon-op-dakproject en financiering nodig heeft om zich aan te melden voor het Realisatiefonds. Samen bekijken wij daarna wat mogelijk is.”
Eerlijk gezegd, had de coördinator projectontwikkeling en fondsen van Energie Samen op meer gehoopt, maar met dertig aanvragen is het Realisatiefonds redelijk op stoom. “Toch wil ik iedereen oproepen om zich aan te melden. Eventueel bekijken wij daarna samen wel wat mogelijk is”, luidt daarom haar oproep.
Econobis
Het Ontwikkelfonds en Realisatiefonds zijn twee goede voorbeelden hoe Energie Samen lokale initiatieven kan versterken, maar de landelijke organisatie doet meer, verzekert Cilou. “Zo ontwikkelen wij voor alle coöperaties het administratiesysteem Econobis en wij beheren het model dat bijvoorbeeld Energie van Utrecht gebruikt om de business case van een grootschalig project door te rekenen. Floris Bruning, de ontwerper, geeft daarover elke week een webinar, waarbij iedereen kan meekijken. Voor beginnende coöperaties hebben wij een stappenplan voor het realiseren van zon-op-dak.”
Het zijn vooral dit soort diensten die de meerwaarde van Energie Samen bewijzen volgens Cilou. “Wij leveren de tools die de energiecoöperaties zelf naar eigen inzicht en met lokale expertise kunnen gebruiken.”
De Groene Regentes
Cilou doet haar werk, net als het merendeel van Nederland, nu thuis onder een plafond dat geïsoleerd is met gerecyclede spijkerbroeken. “Ik zit middenin de ecologische verbouwing van ons jaren ’50 appartement in Den Haag”, lacht ze. “Het gaat onverwacht goed. Wij maken het huis klaar voor lage temperatuurverwarming en zitten nu op een watertemperatuur van 35 graden. Dat is niet zo heel ver van de 20 graden waar wij heen willen.”
Voor de verbouwing heeft zij vanzelfsprekend advies gevraagd van de Energiecoach van Haags Opgewekt, de lokale energiecoöperatie die is opgericht door vrijwilligers, onder wie Cilou, van buurtinitiatief De Groene Regentes. “Door mijn werk bij Energie Samen heb ik hier minder tijd voor, maar ik ben nog steeds betrokken”, klinkt het tot slot. “Vooral als het gaat om hand-en-spandiensten. Ik ben nu als algemeen projectlid bezig om de statuten door te nemen, want ook wij willen als coöperatie vreemd vermogen aantrekken.”
Wat een informatief en vlot geschreven artikel.
Mooi om te zien hoe we een bouwwerk aan het optrekken zijn, en fijn om een gezicht te zien achter de e-mails die je krijgt wanneer je een aanvraag indient.