Gastcolumn – Maak werk van Utrechtse windenergie!
De provincie Utrecht heeft een probleem. Nou ja, twee problemen: er is niet genoeg lokale stroom én het netwerk is niet sterk genoeg om stroom van buiten de regio te halen. En eigenlijk hebben we daardoor wel meer problemen. Want door het tekort aan stroom komt zowel de bouw van nieuwe woonwijken als de uitbreiding van bedrijven(terreinen) in gevaar. En heeft Utrecht dus wel vijf of zes problemen, aangezien zo ook het laden van elektrische auto’s en het verwarmen met warmtepompen moeilijker wordt? En wat te denken van de knauw in de reputatie van de regio en het vestigingsklimaat door het stroomtekort?
Stroomnetwerk versterken
Gelukkig zijn er twee oplossingen voor al deze problemen. Oplossingen die niet eens spannend of innovatief zijn. De eerste oplossing is, uiteraard, het stroomnetwerk versterken. Daar is de provincie al mee bezig, onder meer door de uitbreiding van het transformatorstation bij Breukelen mogelijk te maken. De gemeente Utrecht is bezig met het mogelijk maken van een groter transformatorstation in Rijnenburg. Ook zijn veel gemeenten met Stedin bezig het regionale stroomnetwerk te verstevigen.
Ook meer lokaal opgewekte stroom nodig
Helaas komen we er niet met alleen het stroomnetwerk versterken. Bovendien betalen onze inwoners en bedrijven die versterking via hun stroomrekening. Daarom komen we bij de tweede oplossing: meer lokaal opgewekte stroom. Wind op zee en kerncentrales op de Maasvlakte of bij Borssele zijn niet lokaal en helpen Utrecht dus niet. Lokale zonne-energie helpt daarentegen wél. Zeker overdag in de lente en zomer. Maar mensen wonen en werken ook ’s nachts en in de herfst en winter (en steeds vaker in een huis of bedrijf dat dankzij een warmtepomp behaaglijk blijft). Ja, batterijen helpen steeds vaker de zonnestroom voor de avonden te bewaren, maar de winter kom je er niet mee door. Uiteraard zouden we daarvoor een (tijdelijke) Utrechtse gascentrale bij kunnen bouwen. Echter, de gasprijs kan plots flink omhoogschieten, zoals we al in 2022 zagen. Zulke prijsschokken zijn niet goed voor het regionale vestigingsklimaat en de overlevingskansen van bedrijven, laat staan voor de portemonnee van inwoners.
Meer zekerheid voor jongeren
We moeten kijken naar wat in de toekomst een betaalbare, beschikbare en duurzame energiemix gaat zijn in deze provincie. Wind is daarbij onmisbaar. Het gaat om de toekomst van onze kinderen en jongeren die lang niet altijd effectief bereikt worden en spreken zoals hier. Hen effectief meer mee te nemen zorgt voor een lange termijn betrokkenheid om alle Utrechtse woningen en werkplekken ná 2050 ook te voorzien van groene stroom. Tevens geldt dit voor jonge agrariërs die onderbelicht worden in het debat. Zij verdienen ook zekerheid waar ze aan toe zijn in de avonden, herfst en de winter.
Meer lokale windenergie voor meer woningen en werkplekken
Daarom gaat ondergetekende voor Utrechtse wind. Want windenergie is één van de goedkoopste vormen van energie, is juist beschikbaar in de nacht, herfst en winter, en verkleint de knelpunten op het Utrechtse stroomnet. Daarmee voorkomt het extra kosten voor het halen van stroom van elders. Ook helpen windmolens onze regio aan meer woningen en werkplekken. Zo helpen windmolens dus niet alleen het wereldklimaat, maar ook ons vestigingsklimaat.
Zo gaat (het) Utrecht voor de wind!
Pieter Minnee – Jongerenvertegenwoordiger JongRegio U16
JongRegio U16 zet zich in om het belang van duurzame energieopwek te benadrukken en jongeren hier een groter aandeel in te geven binnen de RES’sen in Utrecht. Door jongeren te betrekken en hen een stem te geven, kan er een breed draagvlak gecreëerd worden voor de energietransitie en kan er gewerkt worden aan een duurzame toekomst voor de provincie. JongRegio bundelt de stemmen van jongeren en zorgt dat deze gehoord wordt in de (lokale) politiek over energie, openbaar vervoer, water en andere onderwerpen die jongeren aangaan in de regio.
Meer informatie over Jong Regio en benieuwd hoe onze organisatie jouw duurzame initiatief kan ondersteunen in de regio? Benader Pieter Minnee of Inge Ossentjuk