Vacature Adviseur sociale kant van de energietransitie

Energie opwekken is te belangrijk om aan de markt of de overheid over te laten, daarom helpen wij energiecoöperaties. Energie van Utrecht zoekt dan ook een nieuwe collega om de dienstverlening naar de leden - lokale energiecoöperaties in de provincie Utrecht - uit te breiden. 

Het projectbureau Energie van Utrecht, onderdeel van de gelijknamige koepelcoöperatie, is eigendom van en werkt voor de in de provincie Utrecht gevestigde energiecoöperaties. We bieden ondersteuning bij het ontwikkelen van duurzame energieprojecten, zoals windparken, zonnevelden en warmteprojecten. We adviseren ook lokale overheden hoe energieprojecten in handen van inwoners op gang te brengen en te realiseren.  

Steeds vaker krijgen we ook vragen over de sociale kant van de energietransitie: over participatie, energiearmoede of ledenwerving. Daarom hebben we plek voor een: 

Adviseur ‘de sociale kant van de energietransitie’

Je gaat energiecoöperaties helpen met de menskant van wind-, zon- en warmteprojecten. Bijvoorbeeld: 

 • je helpt bij het oprichten van een lokale Energiebank, waar geld van een coöperatief windpark ingaat en van waaruit mensen met energiearmoede geholpen worden; 
 • je stelt het communicatie- en participatieplan op behorend bij de ontwikkeling van een warmtenet, en voert dit uit in samenwerking met andere betrokkenen bij deze ontwikkeling; 
 • je coördineert een project om meer leden te werven onder groepen die minder vaak lid worden van een coöperatie, zoals vrouwen, jongeren en met verschillende culturele achtergrond. 

Daarnaast ben je sparringpartner voor collega’s en helpt bij het opstellen van offertes en je deelt je inzichten met alle betrokkenen.

 

Wij vragen kennis en ervaring op het gebied van onder meer:  

 • het opzetten van projecten in de energietransitie voor het betrekken van meer bewoners en organisaties, 
 • organiseren van activiteiten voor diverse doelgroepen in verschillende werkvormen, 
 • samenwerking met sociale wijkorganisaties (bijv. buurtwerk of jongerenwerk),
 • armoedebestrijding in de praktijk. 

 

En verder vragen we het volgende:  

 • je houdt van pionieren en zelfstandig werken maar weet ook wanneer je de opdrachtgever aan zijn jasje moet trekken 
 • je kunt goed samenwerken met veel verschillende soorten mensen 
 • je hebt een goed oog voor verschillende belangen 
 • je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel dat gepaard gaat met een hoge mate van vrijheid om je werk zelf in te vullen 
 • je hebt ervaring in of affiniteit met een energiecoöperatie  
 • HBO/WO werk- en denkniveau 
 • bij voorkeur woon je in de provincie Utrecht.  

In eerste instantie betreft het een vacature van één tot twee dagen per week op freelance (zzp) basis. Daarna is doorgroei mogelijk naar meer uren per week en/of loondienstverband. 

 

Plaats in de organisatie

Je rapporteert aan de directeur en werkt samen met collega-projectontwikkelaars en experts. Je deelt kennis en ervaring.


Standplaats werkzaamheden

Energie van Utrecht werkt vanuit UCo, een inspirerend, eigentijds bedrijfsverzamelkantoor op de 2de Daalsedijk 6A in Utrecht. Dit is op een kwartier lopen vanaf Utrecht Centraal maar heeft ook een ruime parkeerplaats. Je werkt natuurlijk ook deels bij de opdrachtgever en deels thuis. 


Contact en interesse

Heb je vragen? We helpen je graag. Neem contact op met Sophie Schut (directeur) via 06 1103 8793. Wil je meteen solliciteren, stuur dan je CV en motivatie naar sophie@energievanutrecht.nl .