Handreiking lokaal eigendom bij OER-projecten

Handreiking lokaal eigendom bij OER-projecten

Handreiking lokaal eigendom OER

Recent is door NP-RES een handreiking gepubliceerd over lokaal eigendom bij OER-projecten. Bij deze projecten is het Rijk grondeigenaar voor de beoogde zon- en windlocaties. Om die reden is het Rijk verplicht om alle gegadigden voor het realiseren van een energieproject een gelijke kans te bieden: via openbare inschrijving (tender). Het lokaal eigendom kan op 3 manieren tot stand komen:

  1. een lokale partij (of een consortium van lokale partijen) treedt op als initiatiefnemer en schrijft in op de tender,
  2. een lokale partij treedt samen met een commerciële energieontwikkelaar op als initiatiefnemer en schrijft in op de tender, of
  3. een commerciële energieontwikkelaar treedt in eerste instantie op als initiatiefnemer en schrijft in op de tender, en maakt vervolgens afspraken over de eigendomsverdeling met de lokale omgeving via een omgevingsovereenkomst.

De keuze voor de manier waarop lokaal eigendom gerealiseerd gaat worden in een OER-project is de uitkomst van gesprekken met de lokale omgeving. De gemeenten en de RES-regio zijn aan zet om dit gesprek met die lokale omgeving te voeren.

Wij gaan samen met Energie Samen de handreiking nog goed bestuderen. Daarnaast pakken we de gesprekken in de RES-regio’s op voor de inrichting van lokaal eigendom. Meedenken? Geef het door aan Sophie via, sophie@energievanutrecht.nl

Geplaatst in