Locatie

The Colour Kitchen
Pr. Christinalaan 1, Utrecht

Agenda

april 2024
mei 2024
Geen evenementen gevonden!

Datum

26 mrt 2024
Verlopen!

Tijd

14:00 - 17:00

Mini-symposium ‘Samenwerking gemeenten – bewonersinitiatieven in de energietransitie’

Voor: Gemeenteambtenaren, vertegenwoordigers van energiecoöperaties en andere bewonersinitiatieven

Gemeenten hebben een belangrijke regierol in de uitvoering van de energietransitie. Denk aan het opstellen van de Regionale Energiestrategie, de warmtevisie en de wijkaanpak.
Energiecoöperaties en andere bewonersinitiatieven zijn hierin een belangrijke stakeholder. Al vele jaren werken bewonersinitiatieven aan het verduurzamen van onze samenleving. Op het gebied van energie initiëren zij gesprekken in hun buurt over hun energievoorziening, onderzoeken zij diverse lokale energiebronnen en ontwikkelen zij zonnevelden, windparken en warmtesystemen.

Tijdens het mini-symposium onderzoeken we de mogelijkheden voor vruchtbare samenwerking tussen gemeenten en bewonersinitiatieven. Ilonka Marselis van Energie Samen neemt ons mee in de verschillende beleidsinstrumenten die handelingsperspectief bieden aan zowel gemeenten als initiatieven. Denk aan opgroeiruimte, Right-to-challenge, Staatssteun i.r.t. opdrachten, subsidies en DAEB. Vervolgens gaan we in deelsessies met elkaar het gesprek aan: waar liggen knelpunten, wat zijn kansen, en hoe benutten we deze gezamenlijk?

→Aanmelden kan hier

Locatie: The Colour Kitchen, Pr. Christinalaan 1, Utrecht (wijk Zuilen).

Leestips vooraf:

 

Het mini-symposium ‘Samenwerking gemeenten – bewonersinitiatieven in de energietransitie’ wordt georganiseerd door Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) en Energie van Utrecht (EvU) vanuit het Servicepunt Energie. Het Servicepunt Energie, gefinancierd door de Provincie Utrecht, ondersteunt bewonersinitiatieven, coöperaties en gemeenten in de Provincie Utrecht bij de energietransitie.