Buurtwarmte Utrecht

Nederland bereidt zich voor op een toekomst zonder aardgas. Hoe ziet die toekomst eruit in jouw buurt of dorp? Wil je samen met je omgeving alternatieven zoeken voor aardgas? Buurtwarmte Utrecht – een samenwerking tussen Energie van Utrecht en het landelijk werkende Buurtwarmte - helpt bewonersinitiatieven én hun gemeenten om dat op een professionele manier te doen. We ondersteunen lokale initiatieven die huizen willen verduurzamen, een buurtenergieplan willen maken, of een warmtesysteem willen ontwikkelen, exploiteren en beheren. Zo neem je samen de regie over je eigen, lokale en duurzame warmtevoorziening.

Buurtwarmte Utrecht

Buurtwarmte Utrecht is een coöperatieve ondersteuningsstructuur voor warmte-initiatieven. Het is een samenwerking van Energie van Utrecht en het landelijke Buurtwarmte. In de praktijk werkt dit als een netwerk van deskundigen op het gebied van collectieve warmtesystemen. Stuk voor stuk hebben ze hun sporen verdiend met (complexe) trajecten rond bewonersparticipatie, samenwerking met gemeenten, het aanvragen van subsidies, onderhandelingen met marktpartijen of het maken van een businesscase. Je kunt hulp inroepen voor goede raad of voor expertise: van een keukentafelgesprek tot een strategisch adviesrapport; van een frisse blik op jullie aanpak tot samenwerking met de gemeente.

De procesbegeleider helpt om concrete stappen te zetten in de richting van je doel. Hij of zij biedt praktische, uitvoerende hulp en ondersteuning. We maken gebruik van 'communities of practice' en de tools van de Energie Samen Academie. In de provincie Utrecht is recent een groep gestart in samenwerking met NMU. 

Via onderstaande knop vind je een overzicht van Buurtwarmte diensten aan de hand van het buurtproces. Daarbij is de ontwikkeling van een collectief warmtesysteem onderverdeeld in 4 fasen; Initiatie, Ontwikkeling, Realisatie en Exploitatie.

Behoefte aan meer kennis over Buurtwarmte? 

Via het Servicepunt Energie kan NMU je op weg helpen. Zij bieden kosteloze en laagdrempelige hulp om een begin te maken. Ook hulp voor collectieve besparing bieden zij aan. 

Energie van Utrecht heeft de kennis over mini-warmtenetten (2-50 woningen) gebundeld. Zie onze kennispagina.

Verder kunnen lokale energiecoöperaties gebruik maken van de kenniscollectie van de Energie Samen Academie en wordt er regelmatig kennis gedeeld via de website van Buurtwarmte. 

 

Recente projecten:  

  • Gemeente Bunnik: Uitvoeringsplan Warmte Engboogerd in samenwerking met WijkvanNu 
  • Soester Energie: meedenken aanpak collectieve warmte in Soest 

 

Contact:

Heb je vragen of interesse om ermee aan de slag te gaan, neem dan gerust contact met ons op. Mail Sophie Schut via: info@energievanutrecht.nl