Hulp bij netcongestie

Er is sprake van netcongestie wanneer de vraag naar transport van elektriciteit groter is dan de transportcapaciteit van het betreffende net.

Door de groei van energieprojecten ontstaat er netcongestie. Zo ook in de provincie Utrecht. Dit maakt dat de uitvoering van sommige projecten moeizaam realiseerbaar is. Echter niet onmogelijk!

Aanvragen van een transportindicatie of netaansluiting bij Stedin

Energie van Utrecht heeft de expertise en het netwerk om te ondersteunen bij aanvragen bij Stedin. Samen kijken we naar wat er wel mogelijk is. Congestie maakt bepaalde casussen uitdagend, maar wat ons betreft niet onmogelijk.

Hulp bij nieuwe of bestaande netaansluitingen

Bij Energie van Utrecht is Arjan Legemaat specialist op gebied van netaansluitingen. Hij is technisch onderlegd, heeft veel samengwerkt met Stedin, en weet dus als geen ander hoe netbeheerder Stedin werkt. Via zijn kennis en zijn vaste contactpersonen bij Stedin kan hij hulp bieden bij de volgende vragen:

  • Wat is er wel en niet mogelijk bij nieuwe aansluitingen? Welke capaciteit is nog beschikbaar of zal op afzienbare tijd beschikbaar komen?
  • Hoe werkt het aanvragen van een nieuwe aansluiting bij Stedin? Wat zijn aandachtspunten?
  • Zijn er bij jouw project in de buurt andere ontwikkelingen (opwek of afname) die relevant zijn voor jouw gewenste nieuwe aansluiting?
  • Hulp bij problemen op bestaande aansluitingen zoals wanneer door spanningsproblemen omvormers afgeschakeld worden.
  • Melding van individuele knelpunten die wellicht collectief opgelost kunnen worden.

 

Omdat Stedin niet per se op de hoogte is van alle geplande projecten die ontwikkeld worden, is het hoe dan ook de moeite waard om contact te zoeken met Arjan. Dat kan via arjan@energievanutrecht.nl of via info@energievanutrecht.nl. Bij meerdere meldingen voor bijvoorbeeld een locatie/gebied, kan dan bezien worden of er een gebiedsbrede aanpak ingezet kan worden.

‘Slimme oplossingen’ bij projectspecifieke uitdagingen

Bepaalde projecten lijken ogenschijnlijk ‘vast te lopen’ door congestie. Echter zien wij in vrijwel ieder project mogelijkheden om door middel van ‘slimme oplossingen’ het project succesvol van de grond te krijgen. Hiermee bedoelen we alle maatregelen die bijdragen aan het afstemmen van vraag en aanbod van duurzame stroom zodat het elektriciteitsnet beter in balans blijft.

Voorbeelden van ‘slimme oplossingen’ zijn opslag van elektriciteit, warmte of waterstof of het ontwikkelen van een lokaal energiesysteem. Lokale energiecoöperaties spelen een belangrijke rol bij het initiëren en uitdenken van slimme oplossingen.

In dit webinar zie je hoe Energie Samen samen met onze expert Arjan Legemaat eerste hulp bij netcongestie biedt.

Projectleider Hulp bij netcongestie: Arjan Legemaat

Hulp nodig bij netcongestie of een ‘slimme oplossing’ in je energieproject? Onze projectleider Arjan Legemaat heeft jarenlange ervaring in de branche en ingangen bij diverse netbeheerders. Arjan denkt graag buiten de gebaande paden en houdt van uitdagingen en doorpakken. Bij hem ben je aan het juiste adres!

Contact: